Изтеглянето в последния момент на влог във фалиралата КТБ от бивш БНБ -шеф се оказа неукоримо

През юли миналата година Нели Кордовска беше уличена в конфликт на интереси от КОНПИ

Нели Кордовска

Нели Кордовска

Главният директор в управление "Банков надзор" по времето, когато КТБ беше поставена под специален надзор, Нели Кордовска, която изтегли влога си в банката в последния момент, не е в конфликт на интереси. До този извод стигна Административният съд в София, съобщи вестник "Сега" в днешния си брой.

През юли миналата година Кордовска беше уличена в конфликт на интереси от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). След четиригодишно разследване комисията беше установила, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила от каса в банката 64 195 евро. Комисията прие, че към тази дата Кордовска е разполагала с пълна и точна информация за състоянието на банката. От 18 юни в КТБ е действала назначена от Кордовска надзорна инспекция. Така тя е имала достъп до счетоводната и информационна система на банката. Следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, тя е знаела, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето ѝ под специален надзор.

Според съдебното решение, обаче, цитирано в "Сега", по времето, когато Кордовска е изтеглила парите си, е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и тя не се е нуждаела от данните, получени служебно, за да вземе решението си. Изданието информира, че съдебният състав е приел изцяло позицията на адвоката на Кордовска, според когото от 12 до 20 юни 2014 г. цяла България се била изредила да тегли депозитите от КТБ. Прокуратурата не е участвала по делото в Административния съд и не се е противопоставила на довода, че Кордовска "не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които и без да рзполагат с т. нар. вътрешна информация са започнали изтегляне на средствата си", пише "Сега".


Според съда КПКОНПИ нито твърди, нито е доказала, че Кордовска е извършила нещо, което да я постави в конфликт на интереси, защото трябвало частният интерес да влияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните правомощия. Комисията е осъдена да плати 621 лв. разноски, но може да обжалва пред Върховния административен съд.

В момента Кордовска е зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете.