Изпращаме 19 спортисти в Пьонгчанг, знаменосец ще бъде Радослав Янков

Групата ни бе утвърдена днес по време на общото събрание на Българския олимпийски комитет

19 квоти спечелиха българските спортисти за зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг 2018, които започват на 9 февруари. Групата ни бе утвърдена днес по време на общото събрание на Българския олимпийски комитет (БОК). 

Допълнително в състава ни могат да бъдат включени и други спортисти, които спечелят квоти до края на месеца, когато изтича крайният срок. 

Почти сигурно в групата ще влезе още и Теодора Пенчева, която очаква да получи потвърждение за спечелена квота в паралелните дисциплини на сноуборда в близките дни.

Страната ни ще има представители в шест спорта - биатлон, сноуборд, ски алпийски дисциплини, ски скокове, ски бягане и спускане с шейни. 

Най-много квоти имаме в биатлона - 10, където за първи път от игрите в Албервил 1992 ще бъдем в пълен състав - 5 мъже и 5 жени. Това са Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Михаил Клечоров.

При дамите: Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и 20-годишната Милена Тодорова.

В състезанията по сноуборд ще разчитаме на Радослав Янков и Александра Жекова.

В ски скока на Владимир Зографски, а в алпийски ски - на Алберт Попов и Мария Киркова. 

Имаме 1 квота за спускането с шейни и тя е за Павел Ангелов и три за ски бягането - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова.

Деветима са дебютантите в българския състав за ПьонгЧанг 2018. С най-много участия в родната делегация са Жекова и Киркова, за които това ще бъде четвърта поредна олимпиада.

В Сочи 2014 България бе представена от 18 спортисти, а във Ванкувър през 2010 г. - от 19. С най-голяма делегацията на зимни олимпийски игри страната ни е била в Албервил през 1992 г. - 30 състезатели.