Марин льо Пен: Резултатът от изборите в Италия ще накара ЕС да не спи спокойно

Популистките и евроскептичните сили укрепват позиции в една от най-големите страни членки на ЕС

Антисистемната партия Движение "Пет звезди" и крайнодясната, евроскептична и антиимгрантска партия "Лига" постигнаха голям напредък на произведените вчера парламентарни избори в Италия, отбелязва ДПА. 

Този резултат, както вече написа в Туитър френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен, ще накара ЕС да не спи спокойно. Резултатите на двете партии показват, че популистките и евроскептичните сили укрепват позиции в една от най-големите страни членки на ЕС в момент, в който той се опитва да извърши големи икономически и политически реформи. Според данните от преброяването на гласовете, подадени вчера и изнесени в електронните издания на италианските всекидневници Движение "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо получава 30,7 процента в Камарата на депутатите и 31 процента в Сената. "Лига" на Матео Салвини получава 18,6 процента в Камарата на депутатите и 18,4 процента в Сената. Форца Италия на Силвио Берлускони получава 13,3 процента в Камарата на депутатите и 14,2 процента в Сената. Партията на Джорджа Мелони Италиански братя получава 4,2 в Камарата на депутатите и 4,2 процента в Сената. Досегашната управляваща партия Демократическа партия на Матео Ренци получава 20 процента в Камарата на депутатите и 19,9 процента в Сената. Данните непрестанно се осъвременяват. 

Форца Италия, Лига и Италиански братя са обединени в десноцентристка коалиция. Резултатите им взети заедно показват, че те водят и в двете камари, но нямат необходимото мнозинство за съставяне на правителство. 

Няколко извода се налагат от изборите. Италия се очертава с нестабилен парламент и вероятността от политическа безизходица е голяма. И коалицията и партията, които са съответно най-големият политически блок и най-голямата самостоятелна партия в парламента, не могат да съставят сами правителство. Движение Пет звезди не е склонно да договаря коалиция с традиционни партии. 

В самия десноцентристки блок нещата също се усложниха. Ако той успее да състави правителство, то фактът, че Лигата изпреварва Форца Италия може да надделее при пазарлъците кой да бъде премиер. Берлускони предлага Антонио Таяни, председателя на Европейския парламент, но Салвини има също премиерски амбиции. 

Една единствена сигурност имаше на изборите и това е, че левицата продължава да се срива, отбелязва АФП. Според данните, изнесени досега, се очертава тя да се е представила най-зле от 2007 г., когато бе основана. Вече се отправят призиви към Матео Ренци да подаде оставка, но той засега каза, че няма да коментира резултатите от вота, предаде ДПА. 

Преди четири години на изборите за Европейски парламент Демократическата партия спечели 40,8 процента. Тя беше и доминиращата партия в отиващия си италиански парламент. Какво следва от този момент нататък?, пита ДПА. Десноцентристко правителство, в което освен партиите на Берлускони, Салвини, Мелони, може да влезе и центристката партия Ние сме с Италия. Кой ще оглави правителството в този случай си остава голямата неизвестна. 

Правителство на Движение Пет звезди. Преди изборите то представи проект на кабинет с 18 членове, оглавяван от Луиджи Ди Майо и каза, че ще поиска от останалите партии да подкрепят неговата програма, предлагайки отстъпки в замяна. Лигата може да е подходящ партньор, защото споделя евроскептичните възгледи на Движението. Но по-левите негови членове може и да не са склонни на такава коалиция. Демократическата партия вече отхвърли възможността за сделка с Движение Пет звезди. 

Правителство на президента Серджо Матарела. До него може да се стигне, ако не бъде съставена коалиция. Той може да бъде посредник в постигане на споразумение за правителство на националното единство с краткосрочен мандат, което ще проправи пътя към нови избори възможно най-скоро. Ако тези варианти не се осъществят, Матарела може да поиска настоящия премиер Паоло Джентилони от Демократическата партия да продължи да изпълнява текущите задължения, докато партиите се опитват да се споразумеят по нов изборен закон. Подобно правителство ще е много слабо. 

До април новият парламент ще трябва да се е събрал и да избере председатели на двете камари и лидери на политическите групи и Джентилони да подаде оставка. Засега се планира първото парламентарно заседание да е на 23 март. Иначе не се оправдаха очакванията за изборна апатия. Според данни на вътрешното министерство гласували са 73 процента от избирателите, предаде БТА, цитирайки ТАСС.