Изгубеният сън

Пътуването и сънят не се съчетават добре, показва американска анкета

Да стегне багажа, да обезопаси дома за времето, в което няма да го има, да стане рано за полета, да се озове в друга часова зона и в други условия. Това са неизбежни задачи за всеки човек при пътуване, независимо дали отива другаде за удоволствие или по работа, но обикновено не си дава сметка и колко съществени са тези събития за съня и здравето му. Пътуването, оказва се, е свързано със загубата на най-малко един час сън преди тръгването и по време на придвижването, и освен това разстройва режима на живот за период между два дни и две седмици след завръщането у дома.

Това показват резултатите от анкета сред над 1000 американци, проведена от консултантската компания за матраци и качеството на съня Mattress Advisor. Изследването няма нова научна стойност, но потвърждава резултатите от многобройни предишни подобни трудове и дава по-добра престава за точните времеви измерения на проблема. От компанията усредняват стойностите на минутите, които хората губят от съня си за приготовление вечерта преди пътуването, през самото пътуване и преди обратния път. Също така установяват и кои са най-честите методи за приспиване, до които пътешествениците прибягват, когато не успяват да заспят в самолета или на мястото, където са отседнали.

Най-много сън се губи преди потеглянето на път със самолет, показват отговорите в анкетата. Хората се ощетяват средно с повече от час и половина, най-вече защото полетите обикновено са много рано сутрин или дори през нощта, а в суматохата по приготовлението пътешествениците не съобразяват да си легнат по-рано.

При другите основни начини на придвижване, които американската компания изследва - с автомобил или с кораб, се губи по около половин час сън преди потегляне. В нощта преди обратния път към вкъщи също има суетене, което при круизните и автомобилните пътешествия убива по около половин час от пълноценния сън, а при самолетното пътуване - пак над един час.

Спането на борда или в колата не се счита за напълно пълноценно и не може да навакса натрупващата се умора. Всъщност според изчисленията и там се губи по още около половин час сън, а след това се добавят и още часове заради временния дискомфорт на непознатото място и легло.

Така закономерно, колкото по-дълга е командировката или екскурзията, толкова повече изгубени часове за сън се акумулират, достигайки в най-лошия случай до изоставане с около 6 часа при пътешествие с продължителност от една седмица. Съответно и толкова повече време отнема на организма да се нормализира след прибирането, защото правилото при съня е, че изгубените часове се компенсират със същия брой, но качествен и продължителен сън.

Дори и когато пътуването е за удоволствие и почивка, самият процес на придвижване и свързаните с него задачи уморяват и отнемат от времето за пълноценен сън. Въпреки това изследването показва отчетлива разлика между срока за възстановяване на режима след ваканция и след командировка. В първия случай влизането в нормите отнема до около два дни, а във втория - до цели две седмици.

Време за отдих

Анкетата установява също, че на път хората прибягват най-често до три-четири познати средства за подпомагане на съня - алкохол, четиво, секс или хранителни добавки с мелатонин, но между 14 и 20% от анкетираните не ползват никаква помощ. Най-предпочитано "приспивателно" на корабен круиз се оказва алкохолът (за 23% от анкетираните), а при пътуването със самолет или автомобил - четенето (за 25% от хората).

До изкуствено приемане на хормона мелатонин, който предизвиква сънливост, прибягват най-вече хората в командировка. Около 21% от тях приемат хранителната добавка за по-дълбок сън. При хората, които са на почивка обаче хапчетата са изместени по-надолу в класацията, и по-предпочитан е сексът преди заспиване.