Избраха Мистър и Мисис Икономика за 2018 г.

Наградите им бяха връчени на церемония в НДК от вицепремиера Томислав Дончев и от кмета на София Йорданка Фандъкова

Шефът на А1 Александър Димитров и на "Пощенска банка" Петя Димитрова станаха Мистър и Мисис Икономика за 2018 г.
Наградите им бяха връчени на церемония в НДК от вицепремиера Томислав Дончев и от кмета на София Йорданка Фандъкова.
Надпреварата се организира съвместно от работодателската организация КРИБ и списание "Икономика".

"Конкурсът Мистър и Мисис Икономика е толкова популярен и създава сензации поне толкова, колкото и конкурсите за красота. Красотата е капитал, но когато се съчетае с предприемчивост, енергия, капацитет. Има много професии и аз уважавам всеки от тях, но има една която е много различна. Това са хората, които не търсят работа, а дават на другите, които плащат данъци, които не се боят да рискуват, това са предприемачите. Те са съществена част от националния капитал, трябва да ги пазим и развиваме и да ги даваме за пример. Има една тема, по която няма спор - че българската икономика трябва да расте повече и да е по-конкурентоспособна не само в пределите на България, трябва да я направим по-бърза, по-агресивна и по-дигитална", заяви Томислав Дончев при връчването на големия приз на Петя Димитрова.

"Ние вече няколко години поред се опитваме да растем и да бъдем сред лидерите на пазара. Преди 2 години направихме сливане, а сега ни предстои да направим още едно и се надявам, че това ще ни направи по-добри. Искрено споделям, че трябва да има примери, българският бизнес трябва да се поощрява и това, което прави КРИБ тази вечер, е прекрасно. Благодаря на екипа ми, че винаги са били до мен, и се надявам че следващата година, която ще е ключова за нас, че ще продължат с този плам", каза новата Мисис Икономика.

"За мен тази награда е огромна чест, защото за мен и за компанията ми това е един връх, който за първи път ние постигаме. 2018-а беше много добра година за компанията ни - успяхме да се развием по най-добрия за нас начин. Мисля, че всичките ни 5 млн. клиенти го усещат. Тази награда за нас е и отговорност, защото трябва да продължаваме да се развиваме. Нашият бизнес е необходимост за всеки един от вашите бизнеси и ще се опитваме да предоставяме решения, които да са по-дигитални и достъпни", обеща пък новият Мистър Икономика.

Домакинът на конкурса - председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, отбеляза, че номинираните за така наречените Бизнес оскари произвеждат 1/4 от БВП на България. Той определи годината като нелека и трудна за бизнеса, но отчете, че въпреки това производството и износът бележат ръст.

"Това, за което ни обвиняват, че даваме недобри заплати, не е вярно - тази година пак ще има 10% ръст на заплатите. Мога да прогнози

рам, че и следващата година ще има двуцифрен ръст. Но искам да отбележа, че на нас всички ни трябват специалисти. КРИБ прави всичко възможно като организация да се решават проблемите с кадрите, на нас ни трябват високо образовани хора", посочи още Домусчиев.

Кирил Домусчиев: Прогнозата на КРИБ е през 2019-а да бележим двуцифрен ръст на заплатите, но на специалисти
Награди бяха раздадени и в другите категории. Категорията Корпоративна социална отговорност е включена за първи път в конкурса. Първият й носител е Димитър Цоцорков, председател на надзовния съвет на "Асарел-Медет".

"Подкрепа за даровити деца в община Панагюрище, дуалното обучение, в което ние сме първи в индустрията са само някои от редицата социални проекти на компанията ни през тази година. Корпоративната социална отговорност ще продължи да бъде приоритет за компанията ни", каза шефът Цоцорков.

Наградата в категория Консултански бизнес/услуги спечели Стоян Ставрев, управител в Българска консултантска организация. 

Победителят в категория Финанси и Застраховане е Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие.

"Това е голяма чест, аз съм особено щастлив, защото това е втора за мен награда от този конкурс. Това е признание за работата на целия екип на ББР. През изминалата година той показа изключителен професионализъм, имахме голямо нарастване на портфейла на банката, привличане на много сериозен ресурс от големи световни банки, които ще отидат за малкия и средния бизнес в България, успяхме да привлечем 1,5 млрд. евро от Китайската банка за развитие, стартирахме Фонда за дялови инвестиции, който ще се превърне в силен инструмент за подкрепа на българския бизнес от 1 януари", изброи постиженията на банката Мавродиев.

Тим Курт, главният изпълнителен директор на "Аурубис България", получи от министърът на икономиката Емил Караниколов наградата в категория Индустрия.

"Всички вие заслужавате награда, защото икономическото развитие, независимо дали на всички им харесва колко бързо е то, се дължи на вас и вашите работници. Ние ще продължим да ви подкрепяме, а за да докажем колко българското правителство и бизнеса работим в синхрон - правим предложение от догодина събитието да се казва Мисис и Мистър икономика, защото дамите изваждат най-доброто от нас, мъжете", каза министър Караниколов.

Победителят Тим Курт пък обеща, че утре ще занесе наградата на колегите си в Пирдоп, защото те са тези, които са я спечелили.

Миролюб Столарски, председател на транспортната фирма "Карат-С" получи наградата в категорията Транспорт и Логистика от вицепремиерът Марияна Николова.

"Изключително ми е приятно за първи път в моето качество да присъствам на това събитие. Ние като правителство ще се стараем да създадем най-добрите условия за развитието на българския бизнес", заяви тя.

Боряна Манолова, управител на "Сименс" е победителят в категория ИКТ, Аутсорсинг и Бизнес процеси.

"Ние сме лидери в дигитализацията и това се оценява, а тази година, която е юбилейна - празнуваме 140 години в България, разкрихме два нови хъба - във Варна в автомобилната индустрия, и един в София, който работи за цяла Европа", заяви Манолова.

Победител в категория Търговия и услуги стана Иван Пенчов, управител на "Медина Мед". Той получи статуетката си от Калин Пешов, председател на УС на "Главболгарстрой".

Наградата в категория Земеделие и Хранителна промишленост получи Красимир Аврамов, изпълнителният директор на "Вила Ямбол".

"Хубавото вино при нас се прави с хубаво грозде и хубави хора", заяви Аврамов. Призът му беше връчен от министъра на земеделието Румен Порожанов, който поздрави сектора, който се е справил в тази нелека година.

Специалните награди бяха връчени от издателя на сп. "Икономика" Боян Томов и министърът на туризма Николина Ангелкова. Те бяха дадени на Борислав Малинов, апартхотел "Лъки Банско", и Цветелина Николова, директор на "Катарджина естейт".