Стойчо Стойчев за БСП: Признавам си, че такова чудо, маскирано като ляво, досега не бях виждал

Левицата поддържа политика на дистанция от европейското и дори световното ляво

Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

"БСП  в последната година под ръководството на Корнелия Нинова поддържа политика на дистанция от европейското и дори световното ляво. Нинова се опитва да превърне БСП в националсоциалистическа формация.", това каза в интервю за Новини.бг политологът доц. д-р Стойчо Стойчев

"Хем да е социалистическа, ама и да е шовинистично затворена само в българското, в антилибералното, антиглобалното и т.н. Признавам си, че такова чудо, маскирано като ляво, досега не бях виждал, нито пък съм чел за подобно нещо. Това си е чист националсоциализъм, който познаваме от средата на миналия век. Едва ли хората, които подкрепят БСП, ще бъдат щастливи от появата на този хибрид на Нинова. Като българин, който смята да продължи да живее в Родината си, не ми се иска основната политическа алтернатива и опозиция да е националсоциалистическа.  Каква солидарност има в това, когато някой отправя призив, молитва за мир, ти да го бойкотираш надменно?! В самата БСП има хора, които мислят като мен. Там има разделение на две равностойни групи и едната от тях определено не симпатизира на Нинова. Така че след изборите трябва внимателно да следим какво става в БСП.

Полотологът коментира и кампания за европейските избори

"Тя ще бъде под знака на проверки на прокуратурата. Скандалите ги произвеждат хора, близки до политическите партии. Тези шумотевици обаче ще убият съвсем избирателната активност на хората, която традиционно на този вид вот, е ниска. Твърдите ядра на партиите не се влияят от скандалите – те си поддържат своите отбори на всяка цена. Посланията в кампанията се движат в три успоредни линии, според мен, които по никакъв начин не се пресичат и не се получава диалог. Едната линия е на ГЕРБ, които казват: „Вижте, ние ги разбираме нещата и затова сме подредили в листата си евробюрократи и безупречни чиновници, които да вършат същинска работа в ЕП”. Обаче хората не ги разбират тези неща, скучни са им. По втората линия са уж лявата БСП и уж дясната „Демократична България”, които в синхрон заявяват, че искат да свалят Бойко Борисов. Те нямат за цел да провеждат европейски политики., заяви Стойчев.