Лиляна Павлова: Необходими са съвместни действия на ниво ЕС за устойчивост на културното наследство

Културата е стратегически ресурс за бъдещето на ЕС

Лиляна Павлова, снимка: ПП ГЕРБ

Лиляна Павлова, снимка: ПП ГЕРБ

"Необходимо е предприемане на конкретни съвместни действия на ниво ЕС за устойчивост на културното наследство". Това заяви по време на среща с граждани в община Сапарева баня кандидатът за евродепутат Лиляна Павлова. „Културата е стратегически ресурс за бъдещето на ЕС, защото наред с подобряването на инфраструктурата, културата може да изиграе решаваща роля за сплотяването на Европа, подобряване живота на гражданите и бъдещите способности на младите поколения“, каза още Павлова.

„Затова ще работя за активизиране на действията на европейско ниво и засилване на сътрудничеството по отношение на въздействието на културата в социален план – социална кохезия, приобщаване, качество на живот; за стимулирането на икономическия растеж – засилване конкурентоспособността на ЕС и заетостта, и в международен план – стратегическата роля на културата в международните отношения на ЕС“, обясни още Лиляна Павлова. „Това е важно за България и за места като Сапарева баня, чиито потенциал за развитие е базиран именно на съчетанието от културно наследство, природа и природни богатства като минералните води“, посочи кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС.

В Сапарева баня Лиляна Павлова бе посрещната от кмета на общината Калин Гелев. След срещата и дискусията с жителите на курортното градче, Гелев показа на кандидата за евродепутат от ГЕРБ наскоро обновената средновековна църква „Св. Никола“. Тя е един от най-посещаваните туристически обекти в Сапарева баня и е паметник на културата от национално значение. Храмът е изцяло реконструиран, подобрено е и прилежащото му дворно пространство. Кметът поясни, че ремонтните дейности са извършени по Програмата за развитие на селските райони, а бенефициент е храмът „Св. Четиридесет мъченици“ – гр. Сапарева баня.