Иво Прокопиев: КПКОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото знае, че ще загуби

Комисията използва средства за сплашване и налагане на репресия върху мен, заяви бизнесменът

Иво Прокопиев

Иво Прокопиев

Миналата седмица спецпрокурори влязоха в бизнес център, където се помещава фирма, свързана с бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Наблюдаващият прокурор обясни, че акцията е част от разследване, свързано с предприятието "Каолин".

Пред бТВ самият Иво Прокопиев уточни, че по време на акцията е бил извън България. Той определи действията на прокуратурата като поредната системна репресия и тормоз срещу него. 

„Тя използва най-разнообразни, привидно законови средства, за сплашване и налагане на репресия върху мен, фирмите и медиите, които издавам. Търси се единствено негативен ефект за някакво публично назидание и тормоз”, заяви Прокопиев.

По думите му става въпрос за „циркаджийско искане” за предоставяне на документи, които са от периода 2000-2001 г. и които са за покупка и продажба на акции.

„Целият този период приключва през пролетта на 2013 г. В по-голямата част от него „Каолин” е била публична компания, която се регулира практически като банките. През цялото това време не само сме били под надзор, а сме били интензивно проверявани от данъчните власти и от Комисията за финансов надзор”, поясни бизнесменът. 

„В този смисъл цялата драматизация, която сега се създава, е напълно безплодна и ненужна”, допълни той.

Прокопиев заяви още, че търсеният ефект е атака срещу репутацията му. По думите му неслучайно заедно с прокуратурата на място са дошли „един определен тип жълти медии” под контрола на ДПС и Делян Пеевски, които са отразили събитията „шумно и кресливо”. „Идеята, че може да има свободно предприемачество, което не е част от корупционния модел, който владее държавата, не им харесва и се опитват по всякакъв начин да докажат, че успех извън обществените поръчки в България не е възможен. Такива са правилата и всеки, който се опитва да играе по нормалния начин, ще бъде наказан и демонстративно атакуван, за да видят другите, че така не трябва”, каза още Иво Прокопиев.

Запорирани са акции в част от дружествата, в които имам участие. КПКОНПИ до момента не е предприела нищо за доказване на истината. Въздържа се да влезе в съда, защото знае, че ще загуби. Съдя държавата за незаконните действия на Комисията.