Иво Инджев: Близкоизточният конфликт е последица от "правите линии", които начертаха Великите сили

Според журналиста Тръмп заложи бомбата с Иран още в предизборната си кампания

Иво Инджев

Иво Инджев

Близкоизточният конфликт е най-неразрешимият въпрос в нашето съвремие, заяви в ефира на бТВ журналистът и блогър Иво Инджев. Според него, това е последица от териториално разпределение между Великите сили. "Ако погледнете картата на Близкия изток, ще видите едни прави линии, които са ги чертали Великите сили. Просто линийки, без да се държи сметка за разликата между племената, общностите, сунити, шиити и т.н.", коментира Инджев.

Той посочи още, че Сирия е въоръжавана още от Съветския съюз с милиарди. Сирийският дълг го даказва и днес.

По думите му, Израел е любимият враг на арабските режими. "Арабското семейство е изключително свадливо и се е било много повече помежду си, отколкото с Израел."

На въпрос защо Тръмп излезе от ядреното споразумение с Иран, Иво Инджев коментира: "Доналд Тръмп се бори предимно с Иран. Това е малко в стил бий самара, за да разбере магарето. Той заложи тази бомба още в предизборната си кампания, когато горещо обеща, че ще прекрати споразумението с Иран за ядрената сделка. Той иска да покаже, че е последователен. Прави точно обратното на направеното от Барак Обама", каза Иво Инджев.

Според журналиста, Ердоган се изживява като покровител на Хамас. По думите му Турция и Реджеп Ердоган покровителстват Хамас, който е проирански от гледна точка на логистиката. „Изключително шарена картина“, посочи журналистът.