Иво Христов: Стратегическият съвет към президента ще бъде алтернатива на статуквото

Нямаме намерение да се създава като партия, заяви началникът на президентския кабинет

Иво Христов

Иво Христов

Шефът на президентския кабинет Иво Христов, който оглави новия Стратегическия съвет, обявен вчера от Румен Радев, разкри в предаването "Лице в лице" по бТВ  какви са целите на новосъздадения орган.

"Светът в момента се намира в период на динамични промени, които изцяло революционно променят стария заварен международен ред. Турция не крие своите амбиции. Свои национални стратегии не крият и нашите съседи - Северна Македония, Румъния. На този фон България не може да се похвали с ясен политически хоризонт, дори и с икономическа идея за своето развитие", започна Христов, след което подсили черните краски. "Правителството на Борисов-3 афишира същите амбиции като тези на Борисов-1 и Борисов-2. Големите инфраструктурни проекти пропаднаха. С мащабната инфраструктурна програма се стигна до Своге, ремонта на "Граф Игнатиев". Туризмът се задъхва тази година. Образованието очевидно деградира. Не знам българин, който да е доволен от здравеопазването. Завоеванията в зората на демокрацията - свободата на словото, е само спомен.  Няма ясна идея кой е драйвърът на националната икономика. На този фон се зароди нова идея за национално развитие", продължи Христов.

На въпрос дали със Стратегическия съвет се цели да бъде създадена бъдеща партия, Иво Христов отговори: "Не, тъй като един съвет към президентството се учредява с указ, а една партия следва съвсем друга писта. Нямаме намерение да се създава като партия. Благодаря на тези достойни и куражлии българи, които се включиха. Те са в една трудна атмосфера. Някой да се реши да застане с името си се иска кураж. Това е екип, който е призван да бъде алтернатива на статуквото. Това не значи опозиция."

Попитан как е подбрал екипа, Христов обясни: "Този екип ми предложи президентът, защото той ми е началник. Призванието на съвета е да създаде алтернатива. Капацитетът на хората, които го съставляват, предполага той да създаде такъв продукт. Разбира се, една стратегия не може да изцели националния организъм Той има нужда от всенародно усилие, от синергия. Ако я няма, един анестезиран народ не може да бъде спасен. Но аз вярвам, че българският народ ще вземе съдбата си в свои ръце."

На въпрос дали е сивият кардинал в президентството, ето какво отговори шефът на президентския кабинет: "Това е удобен мит, създаден от опонентите на президента. Един летец изтребител, който трябва да взима решения за части от секундата, не се нуждае от алтер его, още по-малко от сив кардинал. Не съм достатъчно сив."

За скъсаната връзка между президента, премиера Борисов и депутатите гостът в студиото коментира: "Има определена институционална йерархия, която трябва да се спазва. Депутатите работят по законите, президентът ги връща, би могло да е безконфликтно, ако това, което произвеждат те, е качествено. Дали трябва да има среща между Борисов и президента? Тази среща ще допринесе ли за по-доброто функциониране на парламента, или ще доведели инвеститори, или ще подобри ли икономиката? Президентът помага с инструментите, с които разполага - да спре един порочен закон. Президентът е бил достатъчно ясен по тази тема - няма да има единство в името на корупцията", отсече Христов.

"Президентът Радев със сигурност няма да даде морална подкрепа на власт, която е затънала в скандали, която отменя собствените си законопроекти в рамките на седмица, част от които депутати и министри са с неприети оставки. Да прегърне и опрости, да даде морална подкрепа? Той може само да коментира и да се противопостави."

Попитан дали това означава, че битката продължава и разграничението е голямо и сериозно, Иво Христов отговори: "Парламентът не е кафене, за да каниш президента на кафе. Това е несериозно като понятие. Има йерархия", високомерно отговори Христов и поясни защо Радев прие Корнелия Нинова, а не приема министри от управлението. "Защото Корнелия Нинова дойде заедно със своите парламентаристи. А Борисов да представи какво? Успехите? Къде са те? И какво ще си говори с Борисов и с неговите министри?"