Иво Христов: Очаквайте скоро албанската източна граница да стигне до Кюстендил

Съчетано с турския колос от другата страна, познайте какво ще се случи с нас в близките 20 години, заяви социологът

Иво Христов

Иво Христов

Депутатът от БСП проф. Иво Христов направи в "Лице в лице" по бТВ геополитически прогнози за 2019 година, които прозвучаха доста страшно и засили негативните нотки в предвижданията си. Ето коментара на социолога.

"Ще става все по-зле с "циганския" въпрос у нас. Няма политическа воля за решаването му - говоря за всички политически партии заради гласовете. То не бяха ромски включвания, стратегии, и резултатът е този, който виждаме в момента. 

По отношение на Тръмп. Това е първият американски пезидент, който си изпълнява предизборните обещания. Той каза, че ще излезе от Сирия, и го прави. Каза, че ще излезе от Афганистан, прави го. Каза, че като цяло САЩ ще се преориентират към Далечния изток - и го прави, за добро или лошо. Каза, че ще ограничи имигрантите - и го прави. Дори с цената да обяви shut dоwn на администрацията. Той има такива правомощия. Така че въпрехи неуспеха  на междинните изпити продължава своя курс. Зад него стоят много сериозни хора, това не са някакви приумици. "Сериозни" в смисъл като икономически сили в Съединените щати, политически сили, хора, които гледат много ходове напред. Америка в момента изхвърля излишния баласт от един балон, който има опасност да падне. "Излишният баласт" означава излишни ангажименти - военни, икономически, социални, всякакви. Това е концентрация. Америка в момента се съсредоточава - в няколко водещи области -  в научно-техническия прогрес, където влиза в жестока конкуренция с Китай. Това ще означава огромни промени и в Стария свят, т.е. и при нас.

Всичко това ще ни засегне директно и нас по две направления - украинско-черноморското направление и Косово. България за съжаление ще се окаже, че е между два огъная. И индиректно третото направление - турско-сирийската афера. Очевидно е, че в Черно море ще се засилва напрежението. Независимо дали Порошенко ще остане на власт - шансовете му са 50 на 50, или ще дойде друг президент като Тимошенко, която ще провежда същата политика, но по друг начин. 

Казусът с Косово. Предстои, и то в рамките на много къс срок от време, албанската източна граница да стигне до Кюстендил. На път сме да го видим. Без никакви вътрешни граници между Албания, Косово и Македония. КПП между Македония и Косово блика от живот - стълпотворение от коли, хора, камиони, основно албански, което говори за активен социално-икономически живот, за сметка на това, че никой не можеше да ни каже на български или македонски добър ден. Македония бива засмуквана буквално от албанския демографски миниколос. Съчетано с турския колос от другата страна, познайте какво ще се случи с нас в близките 20 години.