Ивайло Калфин: Демографските проблеми няма как да се борят с прогнози

Нужни са мерки за намаляване на смъртността и нетната миграция и за увеличаване на раждаемостта, заяви бившият социален министър

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин

В страната няма целенасочена демографска политика – трябва да се приложат мерки за намаляване на смъртността и нетната миграция и увеличаване на раждаемостта. Това каза Ивайло Калфин, член на Националния съвет на АБВ, по време на пресконференция на ръководството на партията, предаде „Фокус“. Далеч сме от това да кажем, че има целенасочена демографска политика, заяви Калфин. Той коментира плана за действие за 2018 г., който правителството прие миналата седмица. „Много прекрасно, че в края на юли годишният план се приема“, каза Калфин и добави, че очевидно липсва нещо в този доклад за демографията. „Демографските проблеми няма как да се борят с прогнози“, каза Калфин. Според него са необходими действия, които много бързо да дадат резултат в страната и то да се предприемат комплексно. „Тези десет мерки са заложени в три направления – първото е удължаване на продължителността на живота, второто е увеличаване на раждаемостта и трето - намаляване на нетната миграция“, каза Калфин.

По отношение на увеличаването на раждаемостта, Калфин предложи четири мерки: безплатен достъп до детски ясли и градини; намаляване на детската бедност; значителен бонус за трето дете и подновяване на грижата за новородените. 

Във връзка с намаляване на нетната миграция, Ивайло Калфин отчете, че около 6000 души са излезли повече от България за последната една година. По думите му мерки за преодоляване на този проблем са: увеличаване на доходите от труд; подобряване на образованието и здравеопазването и сигурността на младите семейства да раждат децата си в България. Калфин обърна най-голямо внимание на мерките за удължаване на средната продължителност на живота. Той посочи, че когато политиката в здравеопазването е насочена към превенция, средната продължителност на живота ще се увеличи и такъв пример има в редица европейски страни. „67% от причините за смърт в България се дължат на заболявания на системата на кръвообращението. 17% от причините за смърт са различни онкологични образувания. Сърдечните и онкологичните болести, когато се намерят в ранен стадий и фаза, има възможност да бъдат овладяни и да се удължи средната продължителност на живота. В момента средната продължителност на живота е малко под 75 години, като тя е около 71 за мъжете и 78 за жените. Ако приемем, че се елиминират злокачествените заболявания, то средната възраст се увеличава на 77 години. Ако се елеминират причините, свързани със сърдечно- съдовите заболявания, средната възраст се покачва“, каза още Калфин и подчерта, че превенцията не струва пари.

„Втората политика е свързана с намаляване на бедността сред възрастните хора. Третата мярка, свързана с продължителността на живота, е свързано с качеството на живот и услугите за тях“, допълни Калфин.