Ивайло Дичев: Ако нашите интелектуалци ще се ангажират с кауза, тя ще е за носии или кукери

Нещо за националната чест и гордост, някаква антиевропейска позиция, обясни професорът по културна антропология

Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

Много ме радва фактът, че се заражда проевропейско движение, много ще се радвам да видя и у нас такива инициативи. Това коментира проф. Ивайло Дичев пред bTV по повод отвореното писмо на световно известни интелектуалци в подкрепа на европейската идея.

„Нашите интелектуалци, когато трябва да се ангажират с кауза, то ще е или с носиите, или с кукерите – някаква антиевропейска позиция, нещо за националната чест и гордост”, отбеляза още той. Същото е с някои медии. Нещо като "дигитален Дарвинизъм в медиите" - чува се само този, който вика най-силно. По думите му обаче трябва да си дадем сметка какво би била България без Европа.

„Какво би станало, ако Европа се разпадне – ние, малка периферна страна, изцяло зависим икономически от Европа, ние сме като подизпълнител на европейски фирми, какво би станало с нашата дипломация и отбрана, какво ще стане, ако не сме опрени на еврото. Ако изгубим визите, пазара, образованието на децата си и всичко друго. Кой ще ни пази в този жесток свят от други блокове – като Америка, Китай, или от Близкия изток”, попита Ивайло Дичев.

Той прогнозира, че тази година ни очаква икономическа криза и ще се обърнем към Европа в очакване на помощ.

„Следващият европарламент ще бъде много шарен, ще има не популистка вълна, а многобройни малки формации ще влязат в конфликт помежду си. Това ще блокира още повече реформите”, прогнозира проф. Ивайло Дичев.