Иван Иванов: Ако слушаме ЕРП-тата ток и парно трябва да поскъпнат с 50%

Тази социална цена е непосилна за гражданите и посочи като приемливо поскъпването от 3.5% за тока и 4.5% за топлото

Иван Иванов

Иван Иванов

Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли, предаде "Фокус".

"Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на тези дружества, цената на електрическата и топлинната енергия за бизнеса и за бита в страната ще нарасне с не по-малко от 50-60%. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат", категоричен е Иван Иванов.

Затова Комисията без да води до финансови затруднения за дружествата, в същото време да не ощетява българските потребители, постанови в своя доклад предложение увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията - около 3,7%. Предложението, което прави комисията се ограничава до 3,5 %", обясни председателят на КЕВР. Окончателното решение ще бъде прието в последните дни на месеца.

По време на дискусия на 30 май Иван Иванов коментира, че вървим към общ европейски пазар и КЕВР не може изкуствено да задържа цените на електроенергията. 

В последните си доклади енергийният регулатор предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на сто.

Какво предлага КЕВР

Най-голямо ще повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България - 3.59 на сто. За потребителите на ЧЕЗ в Западна България поскъпването ще е с 3.46%, а за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България - с 3.38%.

Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград - 17.53%, и Габрово - с 12.53 на сто.

В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив - със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52%, във Велико Търново - със 7.26 процента, в Плевен - с 6.1%, в Русе - 3.86%, Перник - 1.77% и Варна - 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен - с 0.4 процента.