Италианските власти погнаха модния гигант "Гучи" за финансови злоупотреби

Това не е първият моден гигант, който е разследват за укриване на данъци

снимка: Inlife.bg

снимка: Inlife.bg

Италианският гигант в производството на луксозни модни стоки "Гучи", водещото подразделение на френската група "Керинг", потвърди днес, че миналата седмица в офисите му в Италия са направени обиски. Съдебните власти са започнали разследване по подозрения, че компанията укрива данъци, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Според италианския в. "Стампа" миланската прокуратура подозира "Гучи", че години наред не е декларирала дейности, водени в Италия, и по този начин е ощетила италианската хазна с 1.3 милиарда евро невнесени данъци.

Разследващите твърдят, че имат свидетелски показания на бивш служител, който е бил уволнен. Най-малко три дни миналата седмица те са правили обиски в новия ултрамодерен център на "Гучи" в Милано и в други офиси на компанията, твърди италианският всекидневник.

"Гучи" не е първият моден гигант, който е разследват от италианските власти поради същите причини. През 2013 година "Прада" бе принудена да изплати 470 милиона евро на данъчните власти в Италия, след като в продължение на 10 години бе декларирала в чужбина приходите си от бизнес в Италия, припомня АФП.

По същия модел италианската хазна получи през последните години 318 милиона евро от "Епъл" и 306 милиона евро от "Гугъл". В момента продължават разследвания срещу "Амазон" и "Фейсбук" по същите причини.