История в картинки: Комикс разказва за живота на Българския папа

На 5 май в "Българския културен център" в София на ул. "Веслец" 13 се състоя представяне на книгата с комикси "Папата, който спаси света". Автор на сценария е Кънчо Кожухаров, художник е Симеон Асенов. Книгата беше представена от Георги Боздуганов и Антон Стайков, а водещ на събитието беше режисьорът Николай Акимов, съобщава dir.bg.

Събитието беше насрочено след литургията на папа Франциск, а специалното издание е инициирано от режисьора Николай Акимов и е част от проекта за честване на светлата памет на папа Йоан XXIII, известен като "Българския папа". Проектът включва създаването на документален филм по сценарий на Богдан Паташев - новият посланик на България във Ватикана.

В "Папата, който спаси света" разказът за живота на "Българския папа" Йоан XXIII, една от най-влиятелните личности на ХХ век, се преплита с истинската история на България. В тази необикновена книга на издателство "Лингея", неслучайно създадена като комикс, истината заблестява в образи и диалози и ние с изненада научаваме за скритата връзка между ключови събития. Всичко това е втъкано в житейската история на Анджело Ронкали, който в първото си слово като папа Йоан XXIII споделя, че всичко дължи изключително много на една страна и един народ - България и българите. Той е човекът, завършил делото на Кирил и Методи, защото организираният от него Втори Ватикански събор разрешава богослужението навсякъде по света да се извършва на местния език. Той е спомогнал най-много за предотвратяването на ядрената война по време на Карибската криза. Сътрудничеството между него и цар Борис III спасява живота на близо 30 хиляди евреи от Централна Европа. И още много и много.

komeksi_papa_1.jpg

Накратко казано, това е книга, която трябва да се прочете и от децата, и от родителите. Защото разкрива истинската история на България - тази, с която можем и следва да се гордеем.