Искат служебни загуби за Украйна заради бивш футболист на ЦСКА

Жуниор Мораес бе продаден от ЦСКА през 2012 година на Металург (Донецк)

Жуниор Мораес с екипа на Украйна

Жуниор Мораес с екипа на Украйна

Футболните федерации на Португалия и Люксембург искат служебни победи срещу Украйна заради участието в двата квалификационни мача за Евро 2020 на натурализирания бразилец и бивш нападател на софийския ЦСКА - Жуниор Мораес, предаде БТА.

Украйна спечели общо четири точки в двата мача след нулево равенство при гостуването на Португалия и победа с 2:1 като гост на Люксембург, като Мораес игра и в двата двубоя.

Бразилецът получи украински паспорт на 18 март, но според правилата на ФИФА чужденец няма право да играе за национален отбор, ако не е живял минимум пет години без прекъсване в съответната страна.

"След мача с Украйна федерацията на Люксембург бе информирана от различни източници, че същестуват сериозни съмнения относно редовността на участието в мача на футболиста Жуниор Мораес, който бе в титулярния състав на Украйна в мача с Люксебург. След проучване на информацията и правилата на ФИФА, Футболната федерация на Люксембург реши да се обърне към УЕФА с искане за преразглеждане на резултата от мача Люксембург - Украйна на 25 март 2019 година", се казва в жалбата на Люксембургската федерация.

Агенциите припомнят, че подобен е случаят от ноември 2016 година, когато Боливия е наказана с две служебни загуби заради неправомерна натурализация на Нелсон Кабрера.

Жуниор Мораес започна престоя си в Украйна в Металург (Донецк), където бе продаден от ЦСКА през 2012 година.

Украинската футболна федерация също излезе с изявление по случая, в което се казва, че няма съмнение, че Мораес е взел украинско гражданство в съответствие с украинското законодателство и е напълно доказуемо, че той има постоянно пребиваване на територията на страната в продължениен на пет години.