Иран предупреди: На Европа й остава малко време

Става дума да бъде спасено ядреното споразумени с Иран след изтеглянето на САЩ от него

Хасан Рухани

Хасан Рухани

Европа има малко време да спаси международното ядрено споразумение с Иран след изтеглянето на САЩ от него. Това заяви иранският президент Хасан Рухани, цитиран от агенция Фарс.

"Моментът е критичен и Франция все още може да работи с останалите подписали споразумението и да изиграе историческа роля за спасяването му в това кратко време", каза Рухани на среща с новия френски посланик в Техеран.

Според президента пропадането на ядрената сделка няма да бъде в интерес на региона и на света. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по-рано, че Иран засега точно спазва договорените с международната общност ограничения върху обогатяването на уран. Той добави, че Москва не знае за някакви изявления, според които Техеран възнамерява да прекрати спазването на споразумението.

"Не съм чул такова изявление", каза Песков на брифинг в Москва. Отношенията между Техеран и Вашингтон се изостриха, след като администрацията на Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от споразумението, подписано през 2015 година. Европейският съюз призова Вашингтон да не го прави.