ИПБ започва собствено разследване на инцидента с Местан

В района на катастрофата има недопустимо безхаберие от страна на стопанина на пътя, заяви Диана Русинова

Диана Русинова

Диана Русинова

Експерти от Института за пътна безопасност ще направят оглед на мястото на катастрофата с лидера на ДОСТ Лютви Местан. Те започват собствено разследване на тежкия инцидент, при който загина 6-месечно бебе.

В студиото на Bulgaria on air Диана Русинова от Института за пътна безопасност бе категорична, че кръстовището, на което 6-месечното бебе загина, е негодно за съвременна употреба.

"Намерихме доста данни за наличие на пътнотранспортни произшествия там. От декември 2017 г. до момента има двама загинали и осем ранени", посочи тя.

По думите й е немислимо да се разчита само и единствено на добрата преценка на водачите, тъй като всеки един има различна такава. И организаторът на движението е този, който трябва да мисли за това.

Според първите изводи на експертите, в този район има недопустимо безхаберие от страна на стопанина на пътя относно пътните знаци за обозначаване на разклона и въвеждането на ограничения.

Лютви Местан беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева.
Той е привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.