Асоциацията на европейските журналисти опроверга Нинова час след срещата им на "Позитано" 20

От БСП обявиха, че с европейските журналисти са за смяната на ЦИК, от асоциацията отрекоха

Нинова на среща с АЕЖ

Нинова на среща с АЕЖ

Конфуз произтече от срещата на соцлидерката Корнелия Нинова с Асоциацията на европейските журналисти /АЕЖ/. От "Позитано" 20 съобщиха, че на срещата в партийната централа двете страни са се обединили "за" смяната на състава на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Час и половина по-късно в позиция до медиите от АЕЖ отрекоха и уточниха, че със соцлидерката са обсъждали само промените в Закона за личните данни.

"С представителите от Асоциацията на европейските журналисти-България беше обсъден и въпросът за честността на изборите. От Асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. Нинова призова за обща и надпартийна позиция по този въпрос", гласи прессъобщението на БСП. Цитирана е и Нинова, която е казала на европейските журналисти: "Ето, ние даваме пример, че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор". 

Събеседниците й реагираха малко по-късно с опровержение. "АЕЖ-България не е заемала позиция по отношение на състава на ЦИК. Единствената обсъждана тема по време на срещата с лидера на БСП бяха промените в Закона за личните данни", съобщиха по-късно от асоциацията.

"Бе споменато и желанието на партията за смяна на настоящия състав на ЦИК. Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по темата... АЕЖ държи да опровергае твърдението от съобщение до медиите на БСП, изпратено в понеделник, че е подкрепила смяната на състава на ЦИК", посочват още от асоциацията.

АЕЖ получили обещанието на Корнелия Нинова депутатите на БСП да подкрепят ветото на президента върху Закона за защита на личните данни, след като по време на гласуването в пленарната зала преди това са подкрепили поправките.