Интелектуалци: Дълбоко сме огорчени, че БПЦ не повдигна пред руския патриарх въпроса за Македонската църква

Архиереите не изпълниха обещанието си да се застъпват пред поместните православни църкви за каноническия статут на Македонската църква

Божествена света литургия, отслужена от руския патриарх Кирил и българския патриарх Неофит

Божествена света литургия, отслужена от руския патриарх Кирил и българския патриарх Неофит

С отворено писмо до медиите журналисти, историци, интелектуалци и общественици изразяват огорчението си от това, че Българската православна църква (БПЦ) и нейните представители не са повдигнали въпроса за статута на Македонската православна църква пред руския патриарх Кирил по време на тридневното му посещение в България.

През ноември македонската църква пожела да признае българската за своя църква-майка и така да уреди собственото си признаване от останалите православни църкви, а българската прие да съдейства.

В писмото до медиите, разпространено от агенция "Фокус", авторите казват, че по време на посещението на патриарх Кирил не са доловили сигнали за съпричастност и за поетия ангажимент от Св. Синод за признаването на Македонската православна църква.

За целта беше направена комисия, която трябваше да започне обсъждания с поместните православни църкви. "Дълбоко сме огорчени, че архиереите на нашата БПЦ не повдигнаха пред руския патриарх Кирил въпроса за статута на Македонската православна църква, с което не изпълниха обещанието си да се застъпват пред поместните православни църкви за установяване на каноническия статут на Македонската православна църква, се казва в писмото.

В текста се отбелязва и че въпросът не е бил повдигнат пред Константинополския патриарх Вартоломей по време на визита в Истанбул на българския патриарх Неофит по повод откриването на обновената църква "Св. Стефан".

Според авторите на писмото бездействието на Българската православна църква по въпроса "обрича православието в Република Македония на нови десетилетия изпитания".