Икономист: Турската икономика отдавна прегрява, не е случаен сривът на лирата

Това ще повилия на турския внос в България износа към Турция, в полза на вноса

Поради обезценяването на турската лира най-вероятно ще бъдем свидетели на увеличаването на турския внос в България и обратното – забавяне на българския износ към Турция, което от началото на годината вече е факт. Това коментира икономистът Юлиан Войнов по БНР, който анализира драстичния срив на турската лира. 

Турският президент Реджеп Ердоган се опитва да използва своята политическа популярност за решаване на проблеми, които не могат да бъдат решени с политически мерки, категоричен е Юлиан Войнов. По думите му, от доста време турската икономика прегрява и има всички симптоми на прегряване, но това се дължи на политически грешки.

"Действия, предприемани от неговото правителство, и най-вече от неговото разбиране, че повишаването на лихвите води до повишена инфлация, което всъщност е точно обратното, и противоречи на всякаква икономическа логика. Да накараш хората да продават валутата си, за да спасяват лирата, при условие че има огромен недостиг на резерви в самата турска икономика, при условие че турската икономика се финансира изключително много от чуждестранен капитал, който в момента се изтегля, това просто е, бих казал, див популизъм, който със сигурност няма да реши тези проблеми, които има Турция в момента". 

Когато една валута се обезценява, първата възможна реакция е увеличаването на лихвите, посочи икономистът. 

"Миналата седмица, когато започна по-силна девалвация на лирата, се очакваше, че Централната банка ще увеличи лихвите с 200 базисни пункта, след това в петък се говореше за 500 базисни пункта, вече се говори за 1000 базисни пункта. Всъщност ние виждаме точно обратното – Ердоган и неговата икономическа политика се е фиксирала на това, че турската икономика трябва да расте с бързи темпове, поради което лихвите трябва да са ниски". 

Според Войнов прегряването на турската икономика е в основата на обезценяването на турската лира и това прегряване ще доведе до рецесия: "Това категорично не се разбира от Ердоган, напротив, той смени експертите си, на които разчиташе до 2016 година в Министерство на финансите и в Централната банка, със свои роднини и протежета".

Юлиан Войнов е на мнение, че моментът, когато Турция е могла да реагира с увеличаване на лихвените проценти, вече е отминал и прогнозира, че валутната криза може да прерасне в банкова. 

"В момента виждаме, че тази валутна криза от миналата седмица започва да се прехвърля върху банковите баланси. Много скоро най-вероятно ще се разрази и банкова криза, тъй като не само че населението ще започне да обръща турските си лири в чуждестранна валута, но ще започнат най-вероятно да се теглят и влогове от банките. При всички случаи в някакъв момент, ако наистина у управляващите надделее икономическата мисъл, може би ще се стигне до някакви ограничения по износа на капитали, което всъщност е основната причина външните инвеститори да се опитват в момента всячески да изтеглят парите си – именно, за да предотвратят тяхното блокиране и оставане в Турция при налагане на капиталови ограничения".