Икономист: Трябва да спрем да плащаме данък "олигархия"

Прецизирането на публичните разходи ще помогне за бързия растеж на доходите, смята Георги Ганев

Георги Ганев

Георги Ганев

"В момента има неефективно действаща държава, която взема ресурса от хората и го разпределя между близки до властта фирми. „На това трябва да се сложи край. Трябва да спрем да плащаме данък "Олигархия", заяви в ефира на бТВ икономистът Георги Ганев. Според него, ключът към икономическия растеж е увеличаването на производителността на хората и прецизирането на публичните разходи.

Икономистът прогнозира, че до Коледа излишъкът в хазната ще е изхарчен и няма да разберем за какво. „Той ще се разпилее по джобовете на близки до властта фирми, а не в полза на обществото.

Той допълни, че прецизирането на публичните разходи ще помогне за бързия растеж на доходите. В този случай обаче приходите в хазната ще намалеят.

Номер едно в предложението на икономиста за нова визия за развитие на България е по-малко харчене, но много по-ефективно от страна на държавата – така че общественият ефект от държавните разходи да е по-добър, но с по-малко пари. Другото, което предлага Ганев, е намаление на данъчните вземания от гражданите и фирмите, така че да имат повече ресурс. По думите му, важно е и предложението за реформа в управлението на държавните фирми.