За празниците: Само около 110 000 българи ще пътуват в чужбина

Средно 275 лева на човек дават българите за тридневен пакет за Коледа или Нова година, съобщи пред "Труд" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В сумата, която сме склонни да отделим за празнуване със семейството и приятелите си, е включено настаняване, хранене и транспорт, обяснява той.

"Почти двойно ни струва отдихът в чужбина за празниците, въпреки че до близки страни се предлагат и много евтини пакети от порядъка на 170-200 лева на човек, в които също са включени разходите за хотел, хранения, празнична вечеря и транспорт", уточни Драганов.

За коледна или новогодишна ваканция в чужбина броим средно 525 лева, тъй като все пак част от тези, които са избрали да празнуват извън страната, са предпочели по-скъпи и екзотични дестинации.

Въпреки това Коледа и Нова година извън дома или гостуване на приятели и роднини ще предприемат общо 540 хил. българи, само около 110 000 ще стегнат куфарите за пътуване зад граница за празниците.

Тези българи, които са избрали да пътуват за празника в чужбина, традиционно са се насочили основно към съседните ни държави като Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Друга голяма група ще отпътува за страните в Централна Европа като Австрия, Германия, Италия и Испания, в които има голяма българска диаспора, за да празнуват заедно с приятели и роднини, каза още Драганов.