Николина Ангелкова: Имаме спад на нощувките в Банско и отлив на туристи от Турция

Основната ни цел е да възстановим туристопотока от Русия, разкри министърът на туризма

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Над 860 000 чуждестранни туристи са посетили страната ни през първите два месеца на годината. За съжаление имаме спад на нощувките в Банско. Има отлив на туристи от Турция и това се дължи на спада на лирата. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Още от деня" по БНТ.

„Три последователни години имаме много сериозен ръст в туризма. Записванията за летния сезон вървят с ръста на миналогодишните. Очакваме и се борим да запазим тези нива. За тази цел разширяваме рекламата и подобряваме качеството на услугите“, заяви министърът на туризма.

Ангелкова цитира данни, според, които най-много чуждестранни туристи, посетили страната ни, са от Румъния - 1,3 млн. Следват гръцките туристи, германски туристи - 900 000, 550 000 от Република Северна Македония. „70-80% от туристите се връщат, което показва, че предлагаме добро качество на разумни цени. Основната ни цел е да възстановим туристопотока от Русия“, разкри тя.

Ангелкова увери, че контролът в районите на морските територии е изключително голям. „Много от строителните обекти по морето са получили разрешителни за строеж много преди 2008 година. Изискали сме от всички кметове, управляващи морски общини, да ни изпратят данни за подобни обекти, за да знаем какви изненади можем да очакваме“.

Тя определи като престъпление разрушаването на дюни в къмпинг „Градина“. „Глобите са много сериозни и се надяваме така да опазим тези местообитания, какъвто е европейският пример“.