Идва ли краят на безконтролно поставените сергии и павилиони по Черноморието

Край на безразборното поставяне на бараки, сергии и павилиони по родното Черноморие. С приемането на последните промени в Закона за устройство на територията, влизат по-строги мерки и правила за преместваемите обекти.

Въпреки че през последните години периодично бяха събаряни незаконни постройки, броят им в курорта Слънчев бряг още е голям. Точният им брой обаче не знаят дори в Община Несебър, която до сега отговаряше за премахването им.

За незаконно поставени обекти вече ще следи Дирекцията за строителен контрол, не само в държавните имоти, каквито са плажовете, но и в частните. Това предизвика недоволството на част от бизнеса, които се заканиха да оспорят промените в съда.  

Огромните навеси, превзели тротоарите край морето, до няколко дни трябва да бъдат премахнати.  Собствениците не разкриват откъде е дошъл ултиматумът. Павилионите, които са в концесията на плажа обаче остават.

По сега действащата наредба на Община Несебър – преместваемите обекти трябва да са до 15 квадратни метра. 

„От една страна няма контрол, от друга страна всеки си прави каквото си иска, т.е. един слага 20 квадрата, друг 30-50-100. Бизнес не се прави в павилионче, това беше 90-те години”, коментира.

За да има контрол, правилата за поставяне на преместваеми обекти ще обхванат общинските, държавните и частните територии. Как да изглеждат постройките – ще решават главните архитекти на общините, а срокът за премахването им е съкратен. Част от бизнеса намира мерките за прекалено строги.  

„Имам право да разполагам някъде около 700 кв/м. Ако трябва да ги разделя на по 15 квадрата, сами разбирате, че ще станат някъде около 46 модула. Вместо да стане нещо по-красиво, то ще стане един битак”, каза Николай Димитров, концесионер на плаж „Крайморие”.

Преди няколко години собственици на павилиони обжалваха наредбата за преместваемите обекти на Община Бургас. 

„Съдът казва, че в частен имот не може да бъде прилагано такова ограничение, защото това е дискриминационно”, допълни Димитров.

За новите промени ще искат да бъде сезиран Конституционният съд. Новите правила ще влязат в сила до една година за градовете и до три години за националните курорти.