Ангелкова: Ако запазим ръст от 5% на туристите, ще се превърнем в една от най-устойчивите дестинации в света

Предвиждат се законодателни промени - туроператорите да не могат да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Качеството на услугите и туристическия продукт се повишава. Това го показва и нарастването на броя на туристите, които посещават България. Това обяви в ефира на Нова ТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Въпреки тези дъждове все още се движим в рамките на тези 5% ръст на туристите. Ако успеем да го задържим до края на сезона, това ще ни превърне в една от най-устойчивите туристически дестинации в света, подчерта тя.

Ангелкова призна, че има проблем с недостига на спасители по Черноморието, като в същото време се свидетели на необяснима агресия от страна както на плажуващите, така и на спасителите. Затова те разчитат все пак на адекватното поведение на спасителите и концесионерите на плажовете. 

Министърът на туризма коментира и скандалния случай с измамени българи, чието круизно пътуване в Канада се провали, а хората бяха принудени да платят част от нощувките и връщането си в България без да са обезщетени до този момент.

Туроператори няма да могат да предлагат екскурзии, чиято стойност надхвърля размера на застрахователната им полица. Такава промяна в законодателството ще предложи Министерството на туризма. 

Ангелкова съобщи, че подобен казус възниква за пръв път в практиката на министерството. Туроператорът е имал договор за застрахователно покритие в размер на 25 хил. лв., а общата стойност на пътуването на туристическата група е 85 хил. лв., поясни тя. Според Кодекса за застраховането туристическата компания е длъжна да разпредели парите пропорционално между всички ощетени, а за останалото те ще трябва да предявят претенциите си чрез съда. Министерството ще съдейства, обеща Ангелкова.

Тя призова потребителите да четат дребния шрифт и да обръщат внимание върху размера на застрахователното покритие на туроператора, когато купуват екскурзия, и ако сумата е малка, да се въздържат да сключват договор.