"Луфтханза" отменя половината полети утре, "Еър Франс" - всеки четвърти полет

Причината е стачки в Германия и Франция

Германската авиокомпания „Луфтханза“ обяви, че утре, 10 април отменя около половината от полетите си, а френската „Еър Франс“, че смята да осигури извършването на 75% от планираните полети, предаде АФП. Причината са стачки в Германия и Франция.

„Налага се да отменим над 800 от планираните за утре 1600 полета, включително 58 на дълги дистанции заради стачката“, обяви „Луфтханза“ в изявление. В него се посочва, че това ще засегне 90 000 пътници. Анулиран е и утрешният полет от Франкфурт за София, пристигащ по разписание в 18,15 ч., както и излитащият в 19 ч., съобщи БНР.

Германският синдикат „Ферди“ призова днес държавните служители да стачкуват през утрешния ден на четири германски летища - Франкфурт, Мюнхен, Кьолн и Бремен. Стачката е част от спора по заплащането в държавния сектор в страната, който обхваща и компании за комунални услуги, детски градини и общински администрации.

От „Ферди“ настояват за увеличение от 6% или най-малко 200 евро за близо 2,3 млн. души, които работят в държавния сектор.

Стачката във Франция продължава и това принуди „Ер Франс“ да отмени за вторник една четвърт от полетите си. Авиокомпанията ще може да извърши 75 на сто от полетите. Процентът е сходен с този от първите четири дни стачка. В събота, през петия ден на стачните действия, бяха осъществени 70 на сто от полетите.

Разписанието на летище София за утре не показва да има отложени полети на „Еър Франс“.

Единадесет френски синдиката настояват за 6% увеличение на заплащанията. Те призовават за нови стачни действия в сряда, следващите дати за протести са 17 и 18 април, ккато и 23 и 24 април. В стачните действия участват 35,3% от пилотите, 20,2% от стюардите и стюардесите и 13% от наземния персонал.

Днес отново стачкуват и френските железници и 80% от високоскоростните влакове останаха по депата, предаде Асошиейтед прес. Засегнати са около една четвърт от международните линии. 

Синдикатите са разгневени на президента Еманюел Макрон, който планира да отмени специалния статут на машинистите, гарантиращ облаги като пожизнена работа. Правителството иска да направи железопътния сектор по-конкурентоспособен.