Петима кандидати за концесията на летище "София"

Росен Желязков

Росен Желязков

Комисията по процедурата с председател зам.-министърът на транспорта Велик Занчев започна отварянето на обвързващите предложения на участниците.

Преди началото на публичното отваряне на офертите, министърът на транспорта Росен Желязков обяви, че това е процедура за публично-частно партньорство, която е сравнително нова. Той подчерта, че цялата документация по процедурата се съхранява в защитени сейфове под 24-часово наблюдение и изтъкна, че това е първата изцяло електронна процедура.
 
Единствено обвързващите предложения на участниците се подават на хартия. Те бяха прочетени от членове на комисията в момента на тяхното отваряне.

Петимата кандидати, допуснати за участие са Консорциум "Витоша" с водещ член "Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид"; Консорциум "Соф Кънект" с водещ член "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС". Консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" с водещ член "ССБ Зауервайн & Шефер Бау" АГ; Четвъртият участник е "Фрапорт България" ЕАД. Петият участник в процедурата е Консорциум "Еърпортс Де Пари" ЕС. ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" А. Ш. с водещ член "Еърпортс Де Пари" ЕС. ЕЙ.

При оценка на офертите финансовите параметри имат 55% тежест, а техническите - 45. Сред изискванията е в срок до 10 години бъдещият концесионер да изгради нов терминал и писта.