Жилищата в цялата страна отново поскъпнаха

Причина за ръста са новите апартаменти с 18,6%

Цените на жилищата в цялата страна отново ускоряват ръста си. Според данните на НСИ София е лидер по поскъпване на жилищата от началото на тази година с повишение на цените от 9,6% на годишна основа, като това се дължи главно на ръста на новите жилища с 18,6%. 

“Ако погледнем в рамките на по-кратък период за предходното тримесечие. Имаме данни за първото тримесечие на 2019-а. година. Ръстът е в рамките средно на около 2% в цялата страна. Около 3% и половина за София, 2% във Варна. Т.е., прогнозите, че подобен ще бъде ръстът в рамките на цяла година, не се осъществи. Виждате, че още първото тримесечие показва подобен ръст. Прогнозирахме такъв ръст за цялата година поради очакванията за увеличение на лихвените проценти от Европейската централна банка най-вече и очакванията на макроикономистите в Европа и в България за по-слаба икономика, за старт на нисходящия тренд, но първото тримесечие показва оптимизъм“, коментира пред БНР председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев

“Данните за второто тримесечие излязоха преди няколко дни и пак от Националната статистика – по отношение на започнатото ново строителство, по отношение на издадените разрешения за строеж и там този ръст, значително по-голям вече като проценти“, каза още експертът.