Инвеститори с апетити да строят на "Карадере"

Кметът на община Бяла заяви, че територията около местността е идеална за изграждане на къмпинги

Има инвеститорски интерес за строителство в местността "Кара дере" край Бяла, заяви пред БТА кметът на община Бяла Анастас Трендафилов. Той обясни още, че „територията около местността е идеална за изграждане на къмпинги“.

Апетитите били не само от чужди бизнесмени, а български инвеститори също се оглеждали там.

Той подчерта, че „никой не иска на "Кара дере" да се правят някакви бетонни постройки, защото това е абсурд. Трябва да се намери баланс между запазването на природата, екосистемите и развитието на туризма“.

Трендафилов обаче поясни, че „за изграждането на един къмпинг, според законодателството има процедури все едно, че ще издигаш небостъргач“. Така по думите му преди да се говори за строителство, трябвало да се реши въпросът с териториите на север от Бяла, а дотогава „това ще се отразява на развитието на общината, т.е. то ще е блокирано“.

80 процента от плажовете на територията на общината, които са и най-хубавите, били именно в тази зона. Районът пък бил много ограничен откъм бази за настаняване. В Бяла има малко над 4000 категоризирани легла, „това са три-четири големи хотела в курортните комплекси“, коментира още кметът.

Той определи плажовете около "Кара дере" като „приватизирани“ от туристи и поясни, че там „не може да се извършва почистване, там няма нито вода, нито битова канализация, нито електричество“.

По отношение на плажуващите там, Трендафилов заяви: „Те не са туристи и живеят на "Кара дере" със седмици. Това, което се случва при нас и по цялото Черноморие, в Европа го няма никъде. Не може да отидеш някъде да опънеш палатката и там да си направиш бивак и да прекараш цяло лято“.

Трендафилов заговори и за незаконен бизнес, тъй като „има десетки каравани, които стоят там цяло лято и се отдават под наем“.