Експерти: Няма балон на пазара на недвижими имоти в България

Трябва да сме изключително разумни в това какви политики провеждаме

Няма балон на пазара на недвижими имоти в България. Това обявиха от Националното сдружение “Недвижими имоти“, което следи пазара у нас от 25 години. Цените вървят от 1000 до 1350 и при луксозните дори до 2000 евро на квадратен метър за различните квартали. Строи се и се продава на зелено все повече и повече, пише econ.bg. 

За патилите в такива случаи изводът е един - надува се имотен балон. Ирена Перфанова председател на Националното сдружение “Недвижими имоти“  отрече да има такъв: Последната седмица или де изключително много се коментира има ли имотен балон или няма имотен балон. 

Пазарът на недвижими имоти не само в България, навсякъде по света минава през своите цикли на развитие  всъщност в момента пазарът в България минава през един такъв естествен цикъл, тъй като има други условия, които са дали предпоставка за развитието на този пазар.  
На този етап смятам, че не можем да говорим за имотен балон, но смятам, че трябва да сме изключително разумни в това какви политики провеждаме и тук нататък за развиване на новото строителство. Според Александър Бочев от управителния съвет на сдружението достъпът до финансов ресурс в момента е евтин и достъпен за повече хора. В момента на пазара сме свидетели на рекордно ниски лихви по депозитите и по кредитите. В момента лихвите по депозитите в банките са средно между 0,29% до 1% за една година, която действително е рекордно ниски лихви, посочват експертите.