73 614 руски граждани са купили имоти в България за десет години

Купуването на собственост за сума под 300 хил. евро дава право на едногодишна виза

73 614 руски граждани и 30 фирми със собственици руснаци са купили имоти в България от 2006-та до 2016 г.. Най-много руска собственост има в област Бургас, която е предпочетена от 58 240 руски граждани. Следва Варна където собственост имат 9 628 граждани на Русия, и Добрич – 1692. Фирмите с имоти в Бургас са 25, във Варна – 2, толкова са в София и една - в Благоевград, пиеш "Дневник".

Имотите в областите Благоевград и Смолян, където има планинските курорти, също са предизвикали интереса на руски граждани. В Благовградска област имоти имат 2 702 граждани на Русия, а в Смолянско - 466. В София недвижима собственост за тези десет години са купили 365 души, а в София област – 93. Интерес има и към Пазарджик – 223 и Пловдив – 99. Едва един руснак е придобил имот в Кюстендил.

Купуването на собственост за сума под 300 хил. евро не дава право на жителите на Руската федерация да кандидатстват за право на постоянно пребиване, но получават първоначално едногодишна виза, а след това и тригодишна виза. Те им дават право да пребиват в страната по 90 дни на полугодие. Визите се дават и за съпрузи/съпруги и преки наследници до 21 години.

Голяма част от имотите в България се купуват от руски пенсионери, в голямата си част "млади пенсионери" от армията или силите за сигурност, според наблюдения на местните хора от Южното Черноморие. Ако те имат на сметка в българска банка равностойността на 12 български минимални пенсии и жилище, дори и наето, могат да получат статут на постоянно пребиваващ и след това и гражданство.

Семействата на поне шест високопоставени партийни функционери от управляващата партия на президента на Русия Владимир Путин имат фирми и недвижима собственост в България. Сред тях са синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин – Александър. В техния случай купуването е станало със сложна схема на сменяне на собствеността на фирми. Министерски съвет предложи промяната в Закона за чужденците според която прагът на инвестицията, необходима за получаване на разрешение за продължително пребиваване в Република България се намалява от 600 хил. лв на 100 хил. лв. Поправката бе приета на първо четене.