Емил Хърсев: Влизането ни в еврозоната е спъвано от чиновниците

България няма да влезе там по-рано от пет години и по-късно от седем

Битуващо е твърдението, че щом влезем в еврозоната всичко ще поскъпне, бедните ще станат по-бедни, а малцината богати – още по-богати. Не веднъж са правени опити страхът от еврото да бъде разсеян. Защо ни е страх и меродавни ли са притесненията на хората?

"Европа измисли чакалня за чакалнята. Преди да влезем в подготвителния механизъм, ще влезем в друг подготвителен механизъм. България няма да влезе в еврозоната по-рано от пет години и по-късно от седем. Еврочиновниците имат навика да протакат. Банков съюз няма, защото както е разписан той, трябва да мине през обща система за гарантиране на депозит. Германия е категорично против това", подчерта финансистът Емил Хърсев.

Според него влизането ни в еврозоната е спъвано от чиновниците, тъй като те нямали ясна визия накъде вървят. 

"Важно е за нас, че до 1 година ще влезем в чакалнята на еврозоната. Ще имаме още по-големи възможности да организираме по-добре всичко свързано с банки и финанси. Лихвите ще станат по-стабилни, по-независими от приумиците на банките", обясни бившият министър на финансите проф. Христина Вучев.

Тя напомни в студиото на "България сутрин", че страхът на хората няма оправдание, тъй като сме във валутен борд към еврото от години. Така на практика вече сме приели еврото. 

"Всяка новост е плашеща, също така прекалено дълго време се разпространяват неверни неща. Хората вярват, че ще обеднеят, а други ще забогатеят много. Хората вярват на мълвата, а не на експертите", завърши тя пред Bulgaria ON AIR.