Васко Начев: Азерският газ може да стигне до България още преди 2020

Васко Начев

Васко Начев

Русия се надява, че за нея няма да е валиден третия енергиен проект. Това няма как да се случи. Затова атаките от страна на министъра на външните работи на Русия са по елементарен начин да напомня, че те са готови при определени условия, които обаче няма как да се случат, да получим още руски газ чрез „Турски проект“. Това заяви по БНТ енергийният експерт Васко Начев, който заедно с проф. Атанас Тасев коментира темата за азерски газ, който бе договорен преди дни от премиера Бойко Борисов с президента на Азербайджан Алиев. 

По думите му реално азерският газ  ще имаме през 2020 година. Има вариант – това е въпрос на политическа воля – през лапоразделка или реварсивна връзка от сега съществуващия транбалкански газопровод, тази газ да дойде в България  доста преди 2020 година. 

Според Начев страната ни не може да станем търговец на газ, защото няма къде да го съхраняваме. Но че някой се опитва да смени чрез трактовки от транзита с търговски връзки и ще бъде избегнат третия енергиен пакет,  е нещо напълно невъзможно.