Валери Симеонов: Не постигнахме компромис в законопроекта за горивата, утре ще гласуваме „против”

„Лукойл-Нефтохим” е също в сивия сектор на горивата, но ще бъдат ударени дребните дистрибутори, предупреждава вицепремиерът

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Не е вярно, не е вярно това, което казва Волен Сидеров, не сме постигнали на проведената днес среща с лидерите на „Атака” и ВМРО никакво съгласие, няма и споразумение за приемането на законопроекта за горивата. Това обяви ексклузивно пред Faktor.bg вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Няколко часа по-рано Волен Сидеров се похвали пред журналисти (виж ТУК, б.р.), че Патриотите са изгладили различията помежду си, а законопроектът за горивата ще защити дребните предприемачи.

Симеонов опроверга и твърдението на Сидеров, че вицепремиерът е провел и специален разговор с основния лобист на законопроекта Емил Димитров – Ревизоро.

Нищо не сме се разбирали, те си тръгнаха преди да е приключил разговорът. Всеки си остана на предишните позиции. Съответно НФСБ в утрешния ден няма да подкрепи този законопроектът и ще поддържаме изказванията и критиките, които сме отстоявали до сега. Не сме шафрантии, държим си на думата и позициите. Не са верни твърденията, че сме постигнали компромиси в текстовете за малките дистрибутори на горива, лобисткият характер на този законопроект за нас остава, категоричен бе Симеонов.

Основните критики на Валери Симеонов са, че под тази благовидна форма за изсветляване на сектора за горивата са въведени доста сериозни рестрикции, всъщност драконовски мерки срещу малките фирми в сектора. Този законопроект е от групата „убий малкия”, обяви вчера в ТВ Европа вицепремиерът. Според него въпросът е кой създава сивия сектор в горивата – това от една страна са част от малките играчи, които не се  регистрират и извършват превози с нерегистрирани цистерни и продават дори на туби. Но в този сив сектор са и част от големите играчи. Симеонов е категоричен, че сред тях е и  „Лукойл-Нефтохим”, като въпросното дружество до 2015 г. показва винаги нулева печалба. Симеонов е категоричен, че рафинерията трябва да мине под стриктен държавен контрол.

Малките и средни търговци на горива пък предупредиха, че ако бъде приет закона на Емил Димитров - Ревизоро, ще последват масови палежи на бензиностанции и бензиновози в знак на протест.