Валери Симеонов: „Лукойл-Нефтохим” работи по корупционна схема, рафинерията да мине под държавен контрол

Новият законопроект за горивата е от групата „убий малкия”, казва вицепремиерът

Валери Симеонов

Валери Симеонов

„Обединени патриоти” имат и общи позиции за законопроекта за горивата - пазарът трябва да се изсветли,  трябва да има регистрационен режим. Но под тази благовидна форма за изсветляване на сектора в горивата са въведени едни доста сериозни рестрикции, всъщност драконовски мерки срещу малките фирми в сектора. Този законопроект е от групата „убий малкия”. Това обяви по ТВ Европа вицепремиерът Валери Симеонов. Според него такъв е бил преди няколко години и случаят с малките ракиджийски казани.

Но тогава успяхме да се преборим. Въпросът сега е дали пак трябва да се минава през протести, напрежение и блокиране на магистрали, през драмата на дребните дистрибутори? Не може на всички да се удари етикетът „сив сектор”. Въпросът е кой създава сивия сектор в горивата – това от една страна са част от малките играчи, които не се  регистрират и извършват превози с нерегистрирани цистерни и продават дори на туби. Но в този сив сектор са и част от големите. Не трябва да се оставя без контрол например „Лукойл-Нефтохим”, категоричен е Симеонов. Той обясни в студиото на „Свободна зона”, че балансът на въпросното дружество до 2015 г. показва нулева печалба.

За какво тогава работят и се борят от тази компания. Никой не може да бъде убеден, че този гинат, който зарежда не само България, но и Гърция, Македония, Сърбия и други страни от Европа  работи без печалба. Никой не може да ме убеди, че е нормално българската рафинерия десетилетия да има нула печалба, след като печалбите на фирмата майка в Русия  са надминали 120 млрд. лв. на година. Това означава, че има източване на средствата на българската фирма. Има покриване на печалбите и увеличаване на разходите. Това се постига чрез едно регистрирано в Швейцария дружество, което захранва българската фирма със суров нефт, който се преработва тук, но същото дружество изкупува
  готовите продукти. Друг проблем е, че танкерите, които внасят и изнасят нефта и готовите продукти никой не ги мери. Там има едно пристанище „Росенец” край Бургас, в което трудно влиза български официален държавен орган. То е като

руска територия

В същото време няма никакви симптоми да се закрива „Лукойл-Нефтохим”, но няма и отговор, защо работи без печалба? Каква всъщност е схемата  за нулиране на печалбата – швейцарското дружество „Литаско”  дава суровия петрол на някаква завишена  цена, а след това изкупува горивата на ниска цена, които след това със сигурност продава доста по-скъпо. Всъщност печалбите остават в „Литаско”, защото дружеството е регистрирано в Швейцария. Винаги съм настоявал да се прекрати тази огромна корупционна схема, а рафинерията да мине под стриктен държавен контрол. И НАП и прокуратурата не забелязват този проблем. Така подобни фирми имат вероятно и скрито политическо предназначение, заяви Валери Симеонов.

На въпрос на водещия Георги Коритаров, дали получава от ДАНС информация за връзка между подобно източване на пари и руската хибридна война у нас, Симеонов заяви, че до сега не е получавал такава информация.

Нямам от ДАНС подадена информация, за такава връзка, не съм виждал такива доклади. Може би не съм сред лицата, които трябва да получават такива секретни документи, уточни гостът.
 Симеонов призна в студиото, че по темата за горивата и новия законопроект имат разминаване в коалицията на Птритотите, но на на този етап те не са непреодолими. 

Законопроектът за горивата в този му вид не трябва да мине, в него има много текстове, които са спорни и трябва да бъдат коригирани. Има текстове, които унищожават дребния сектор. Карат ги да имат уставен капитал 1 млн. лв., а  искаха да са три милиона. Искат 500 хил. лв. гаранция за бъдещи задължения към държавата, коя банка ще ви ги даде такива пари? Искат и други финансови гаранции за бензиностанция, за камион и т.н. Така големите не монопол, а картел ще наложат в сектора на горивата. И в момента имаме картел на горивата, цените не са определени пазарно, а с договореност. Като ги няма и малките дистрибутори, ще стане още по-страшно в сектора. Все още този закон не е минал през пленарна зала, искаме да направим разумни промени. Става въпрос за съдбата на 400 малки фирми. Не трябва да има държавна политика за унищожаване на малкия бизнес. Липсата на добри условия за бизнес са основната причина, която кара младите да бягат от страната, предупреди още вицепремиерът.