Търговията с втечнен газ във фокуса на международна конференция в София

Очаква се енергийният министър Теменужка Петкова да открие събитието

Състоянието на пазара на природен газ, тенденциите в сектора и възможностите за разнообразяване на доставките и маршрутите. Това са част от темите на започващата днес в София конференция, организирана от Института за енергийни изследвания и Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион.

Очаква се енергийният министър Теменужка Петкова да открие събитието, в което ще вземат участие представители и от САЩ, Русия, Украйна и Гърция. Акцентът е върху търговията с втечнен природен газ.

В интервю за БНР един от участниците в конференцията Васко Начев посочи, че в страните, в които има възможност за внос на втечнен природен газ, цените на синьото гориво са с около 20 процента по-ниски.

„До известна степен сме доста облагодетелствани, защото в Турция има два терминала, на Ревитуса в Гърция още един терминал и прословутият на Александруполис, който предстои да бъде изграден, който де факто ще даде различния облик на нашия регион".

В България също е възможен подобен внос, но цените могат да паднат, когато имаме реален пазар и когато бъдат изградени газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ в Александруполис, каза още Начев.