Стоян Мавродиев: 75% от финансовия ресурс, който Китай отделя за Източна Европа идва в България

Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев

Нашата страна чрез Българската банка за развитие ще получи 75% от целия финансов ресурс, който китайската държава е отделила за общо 16 държави от Източна Европа.  Това обяви по bТВ шефът на банката Стоян Мавродиев. Според него България се превръща в основен партньор на Китай за Европа и основен, хъб през който ще минат предвидените за района два млрд. евро.
Мавродиев посочи, че от 8-9 месеца са в много динамични контакти с Китайската банка за развитие, провели са много формати и срещи, а днес тези усилия се материализират.
Фактът, че ние сме партньор на китайската страна е доверие към нашата банка. За тях е плюс, че работят с държавна банка. 
Българските фирми тепърва ще кандидатстват с добри проекти за предвидените за нас 1, 5 млрд. евро. Става дума за 10-годишен ресурс, на много ниски и изгодни за малкия и среден бизнес лихвени нива. Китайската банка за развитие не поставя никакви предварителни условия за проектите. Няма и никакви ограничени за сферите, които ще финансираме. Всичко ще се преценява и разпределя от Българската банка за развитие, категоричен е Мавродиев.
Той акцентира, че недоброжелателна пропаганда са внушенията, че банката, която ръководи се е ориентирала към едрия бизнес. Над 75% от раздадените кредите от нас са насочени към малки и средни предприятия и стартиращи фирми. Според банкера неоснователни плашила и страхове са и внушенията, че добрите отношения с Китай ще ни дистанцират от ЕС.