Социалистите искат одит на трансферите на МС, които не са разписани в бюджета

БСП твърди, че повече от 2 млрд. лева са раздадени без да има решение на парламента

Румен Гечев

Румен Гечев

БСП настоява Сметната палата да провери 2 милиарда, раздадени от кабинета. По тяхна информация тези пари били раздадени без решение на парламента, а само с постановления на Министерския съвет в края на декември и началото на януари, заявиха социалистите. Сред тях са и отпуснатите от МС 100 млн. на полицаите и 15 млн. на БАН. 

Социалистите припомниха, че това са били техни предложения, които мнозинството е отхвърлило по време на декемврийските дебати по Бюджет 2018, но в първите дни на новата година премиерът Борисов ги раздал като трансфери с решение на правителството.

По този повод социалистите настояват за одит на Сметната палата, която да провери дали харчовете съответстват на закона за държавния бюджет, какви са критериите, по които са отпуснати тези средства, които не са разписани в държавния бюджет, както и принципа, по който са предпочетени за финансиране едни общини пред други, заяви на брифинг в парламента Румен Гечев.

По думите му сега щяло да се види дали депутатите от ГЕРБ се страхуват, ако мнозинството откаже да подкрепи предложението за сезиране на Сметната палата. Ако одитният орган откаже да извърши проверката, има и други институции, които ще се заинтересуват, успокои Гечев.