Руско издание с пропагандни внушения: ЕС иска да провали "Турски поток" през Балканите

Тези внушения прави и чешкото издание "Ваше веч", което предрича ескалация на конфлекта между Русия и Запада

Отношенията между Русия и Сърбия в енергийния сектор достигат ново ниво. Основната експортна линия на газопровода „Турски поток” може да премине през сръбската територия с по-нататъшна посока към Унгария и Австрия към един от основните общоевропейски газоразпределителни центрове в Баумгартен, пише руското електронно издание “Российская газета“. Въпреки това ЕС възнамерява да осуети полагането на газопровод на Балканите, който доставя руски газ.

Тази позиция се споделя от старшия изследовател на Института за славянски изследвания към Руската академия на науките, Петър Искендеров, допълва агенция Фокус. Според анализатора причините за потенциалните разрушителни действия на Брюксел са съвсем точно описани от чешкото издание „Ваше веч“.

„Главата на европейската дипломация, Могерини, наскоро заяви, че Балканите са в сферите на интерес и на Европейския съюз и Русия няма какво да търси там. Когато руският външен министър Лавров я попита какво има предвид, тя се разколеба и каза, че е "неразбрана".

"Нежеланието на ЕС и НАТО да си сътрудничат с Русия на Балканите, нежеланието да се използва това сътрудничество за решаване на ситуацията в този винаги нестабилен регион е основната причина за размириците на Балканите. В бъдеще този регион едва ли ще стане спокоен и проспериращ. Кризата в Югоизточна Европа ще се задълбочи, а в конфликта между Запада и Изтока ... ще се наблюдава само ескалация, "пише „Ваше веч“.

Междувременно по време на посещението си в Сърбия през януари руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да инвестира 1,4 милиарда евро в изграждането на газопровод, минаващ през сръбската територия. Според някои оценки общата стойност на проекта може да достигне 2 милиарда евро. През 2019 г. „Газпром“ планира да отпусне 58,8 млрд. рубли за разширяване на сръбската газопреносна система, за да получи газ от газопровода „Турски поток“.

В същото време, според шефа на компанията „Сърбиягаз“, Душан Баятович, акционерите на сръбската част от газопровода "Турски поток" вече са осигурили 150 млн. евро за проекта и планират да привлекат финансиране чрез кредити.