Руски експерт: При проблеми със "Северен поток -2", шансовете за "Турски поток" за България ще нараснат

Станислав Митрахович не смята, че САЩ може да се намеси и да играе ва банк, ако все пак това се случи

Станислав Митрахович, снимка: БНР

Станислав Митрахович, снимка: БНР

Шансовете за реализация на проекта „Турски поток“ през България ще се увеличат, ако възникнат трудности в работата на „Северен поток 2“ и ако търсенето на газ в Европа се разшири. Това казва в интервю за БНР Станислав Митрахович, преподавател във Финансовия университет при правителството на Русия.

„Някои тук казват, че в енергийните си политики с Европа Русия си има работа с играч, който може да променя правилата в процеса на самата игра. Ако например Европейският съюз поиска, той може да промени антимонополното си законодателство, както става в момента с газовата директива“, отбеляза Митрахович.

Според него не е уместно да се правят аналогии между „Турски поток“ и "Южен поток", от който българското правителство се отказа. В този смисъл едва ли ще бъде оказан някакъв натиск от страна на САЩ в тази посока.

"Доколкото "Турски поток" е по-малко амбициозен проект, макар и безусловно да е важен и за Русия, и за региона, и за България, и за Европа, и за Турция, все пак той не е толкова мащабен като „Южен поток“ и затова не мисля, че Америка ще играе ва банк. Макар че ако поискат вероятно биха могли да ударят. Да, те са много влиятелни, но ако започнат да използват оръжието си прекалено агресивно, включително санкционното оръжие, могат да провокират негативно отношение към себе си.

Що се отнася до лансираната преди време от българския президент Румен Радев идея за „Български поток“, т.е. за връщане към проект за пряка газова връзка между България и Русия през Черно море, Митрахович е умерен оптимист и то единствено при определени обстоятелства.

"Не изключвам, че на някакъв етап идеята за „Турски поток 2“ може да се реализира и тогава всъщност, по време на обсъждането, той ще се превърне от „турски“ в „български“. Такъв вариант принципно е възможен. Особено ако възникнат трудности в работата на „Северен поток 2“ и ако търсенето на газ в Европа се увеличи.