Русенски предприемач стартира завод за електромобили

Капацитетът на завода ще бъде 20 000 коли годишно

Основателят на българската автомобилна компания "Sin Cars" Росен Даскалов обяви, че ще строи завод за електрически коли с капацитет 20 000 бройки годишно. Това предприемачът от Русе обеща в съобщение за поредното си участие на автосалона в Женева, който отворя врати на 5 март.

Автомобилите ще са сравнително евтини, малки и ще могат да се трансформират от малки за града и такива в услуга на бизнеса. Новата разработка за градска мобилност на Росен Даскалов е наречена Sin L-City.

"Sin Cars ще създаде високотехнологична фабрика с производствена линия за производство на автомобили. Оптимизираният производствен процес ще позволи бързо и лесно сглобяване на различните варианти на платформи, като се използват стандартни материали. Производствената линия L-City е проектирана с годишен капацитет от 20 000 автомобила, които ще бъдат насочени към европейския пазар. Стартирането на серийното производство е планирано за 2020 година", се казва в съобщението на компанията на бизнесмена. 

"Електрическият автомобил, който искаме да произвеждаме, е предназначен за европейските градове със зелени зони в централната градска част, където малко или много другите автомобили няма да могат да се движат. Базовата цена на най-малката кола ще е около 10 000 евро", казва Даскалов.

Платформата на електрическите коли ще е такава, че те лесно да се трансформират, както в купето, така и в задвижването. може да се поръчат със задвижване само на предните или задните колела, или пък 4х4. Интересното е, че батерията лесно ще може да се сменя, така че не е нужно да чакате да зареждате.

"Тези автомобили ще увеличат ефективността ви. Ще намалят разходите ви - няма повече да харчите пари за бензин или смяна на масло, защото са 100% електрически", поясняват от компанията.

Eлектрическият автомобил представлява многофункционална концепция с модулна тръбна конструкция, която може да бъде персонализирана според клиентското предпочитание в три основни дължини - 3, 3,5 и 4 метра. В зависимост от избраната от трите налични версии платформа, в интериора на електромобила могат да намерят място 2, 4 или 6 души, а в конфигурация търговски автомобил вариантите варират от стандартен пикап до строго персонализирани решения за бизнес употреба. 

По отношение на задвижването Sin L-City също предлага няколко варианта - с един или два електромотора и различни видове интегрирани в пода батерийни блокове. От компанията обещават също така автономност от 600 километра. Допълнително предимство може да бъде постигнато и чрез интегрирането на соларни модули в тавана на превозното средство.