Нова форма на интернет изнудване – на мушката са малкия и среден бизнес

Нова форма на интернет изнудване набира скорост, след влизането в сила на регламента за личните данни. Мишени на атаката са компании от малкия и среден бизнес. 

Пет са случаите с изнудване на малки и средни компании, че данни, които са изгубени след пробив, ще бъдат направени публични, информира Би Ти Ви. Новият регламент предвижда солени глоби, ако при изтичане на данни на клиенти, не се уведомят засегнатите и органите на реда до 72 часа.

Цената за откуп на данните, които са извлечени от сървърите на компаниите са два пъти по-високи. Ако за заключени с криптовирус данни на потребителя се иска откуп до 750 долара, при пробив на системата с данни за клиенти от компаниите се искат поне 2000 долара.

Използвана е схемата чрез фишинг имейли: целта обаче не е да се заключат файловете на потребителя, а да се използват данните му за проникване в корпоративните бази данни.

Експертите съветват при пробив да се уведомят засегнатите до 72 часа – тогава няма опасност от глоба. В противен случай изнудването ще продължи.

От ГДБОП предупреждават, че продължават фишинг атаките с фалшивите банковите писма по имейл.

Припомнят, че финансовите институции не комуникират по електронна поща с клиентите, не искат въвеждане на лични данни и пароли за интернет банкиране в онлайн формуляри.