Министърът на икономиката: Китай ще спазва европейските правила при инвестициите у нас

Всички следващи инвестиции с Китай трябва да са по европейски образец. България ще бъде гарант за това, че ще спазват всички европейски правила. През нас ще минават и сделките с Европа. Китай не иска да раздели Европа, за това и трябва да спазваме правилата на ЕС.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов сутрешния блок на БНТ. Ако погледнем данните - инвестициите на Китай в Западна Европа са повече отколкото в Източна. Най-важен за мен е политическият сигнал от Китай, че регионът и страната са важни в инвестиционен план", допълни министрът.

"Нашият бизнес да се нуждае от гарантиран пазар. 10 хиляди тона тютюн ще купят от нас Китай. От качеството ни зависи дали тези продажби ще продължат, за което и призовавам и производителите", каза още той.  "От една страна се разговаря за енергетика, туризъм и инфраструктура, но ще има и разговори за индустриални зони и изграждане на електрически камиони. Китайските туристи търсят високо качество. Китайците се интересуват от БИО земеделие, здраве и дълголетие", разкри Караниколов.