Министър Петкова: Пазарът ще каже дали проектът за АЕЦ „Белене“ трябва да се реализира

Ще работим за дерограцията на българските ТЕЦ-ове, каза още тя

министър Теменужка Петкова

министър Теменужка Петкова

Реанимацията на АЕЦ „Белене“ е сложен въпрос, но проблемът е как по най-добър начин да използваме оборудването, с което разполагаме, за което са направени 3 млрд. разходи на българските данъкоплатци. Това обяви в студиото на Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова. 

По думите му този проект трябва да се развива на пазарен принцип, като държавата ще участва, но не без да има инвестиционни гаранции за неговото реализиране. За сега има интерес от страна на най-голямата китайска ядрена компания. Ако обявим една публични и прозрачна следприватизационна процедура – ще стане ясно дали има интерес реално към този проект, допълни Петкова.

Енергийният министър изтъкна още, че предизвикателство е проблемът с закриването на ТЕЦ-ове у нас, след като ЕС прие много по-високи изисквания за този тип централи. Затова държавата работим за дерогация, но за нея трябва добре да се подготвя нашите централи. Ще направим всичко, за да постигнем дерогация, тоест нашите централи да бъдат изключени от тази наредба на ЕК – те да получат изключения заради завишените правила от ЕК, обясни казуса Теменужка Петкова.  

Тя обясни също, че няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вярно. По повод появилата се информация, че зад въпросния консорциум стои един от най-големите български продавачи на електроенергия - Валентин Христов, Петкова каза, че при всички случаи купувачите на ЧЕЗ ще бъдат проверени.

По темата за предстоящото изграждане на газовия хъб „Балкан” у нас министърът увери, че страната ни се радва на безрезервна подкрепа от Европейската комисия. В близко бъдеще щяло да започне и предпроектното проучване.

„Няма как да стане без Русия, но за да стане този хъб факт, трябва да има поне три източника на природен газ”, каза още енергийният министър.