Иван Иванов: При тази усложнена обстановка енергийна система работи безупречно

Иван Иванов

Иван Иванов

Въпреки влошените климатични условия в страната към момента електроенергийната система се справя безупречно и няма активиран студен резерв. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред медиите, цитиран от БТА.

Той отчете, че потреблението на ток в момента е около 6600 мегавата. АЕЦ "Козлодуй" е натоварена на максималната си мощност от 2100 мегавата. Централите в Маришкия басейн също работят на пълна мощност - 620 мегавата ток подава централата "AES - Гълъбово" (бивша"Марица изток 1"), 1350 - държавната ТЕЦ "Марица - изток 2" и 860 мегавата ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Заводските централи доставят на системата 560 мегавата, а възобновяемата енергия е от порядъка на 480 мегавата, от които 300 са от вятърните централи и около 100 мегавата от соларни паркове.

Председателят на КЕВР обясни, че в момента текат изпитания на VI блок на ТЕЦ "Варна", които показват безупречна работа на блока. Намеренията са от 1-ви юли да започне производството на електроенергия оттам.