Илиян Василев: Сривът на турската лира може да разтърси икономиката на България

Конфликти със САЩ приземиха валутите на Русия,Китай и Турция, но единен фронт срещу Америка е невъзможен

Илиян Василев

Илиян Василев

И трите валути - Русия, Китай и Турция падат. Причината в значителна степен са конфликти със САЩ. Има общо, но повече е различното и специфичното, казва в свой коментар анализаторът Илиян Василев. Според него най-уязвима е Турция, защото нейната икономика е зависима от вноса на енергоресурси и най-вече капитали. Русия постоянно генерира доходи от продажбата на енергоресурси и това и осигурява някаква буфер, но втория кръг санкции, ще я поставят в по-тежка ситуация - тя няма "друга" икономика. Китай също има проблем, защото проблеми в износа сериозно подкопават икономическия ръст - тези свърхвисоки проценти, които са ключови за стабилността
Индивидуалните проблеми не изключват взаимопомощта по принцип, но единен фронт е невъзможен. Колкото и Турция да се стреми да прибави своето "Т" към БРИКС. 
Разбира се може да има опити за съгласуване на реакции на политическо равнище, но те ще си останат само това – опити, прогнозира Василев.
Анализаторът акцентира върху случващото се в Турция. 

Обръщам внимание, че са необходими трезви анализи и още по-трезви и НЕЗАБАВНИ действия за да ограничим последствията от срива на лирата в Турция, като споделим опит и начини за хеджиране на турския риск. Имаме доста интензивни отношения с Турция - имаме износ за над 4 милиарда лева, една четвърт е от горива, следва износа на мед и олово. Само наивник може да си представи, че ако този износ изведнъж спадне наполовина, това няма да разтърси българската икономика. Турция е най-големият ни партньор извън ЕС, предупреждава Василев.