Глобяват ТЕЦ-а на Доган с над 2 млн. лева

Централата не поддържа необходимите мощности в запас

Ахмед Доган

Ахмед Доган

ТЕЦ ”Варна”, в който почетният председател на ДПС Ахмед Доган неотдавна стана собственик, е глобен с над 2 млн. лева. Наказанието е наложено от ЕСО Електроенергийният системен оператор (ЕСО), защото топлоцентралата не изпълнява задължението си да поддържа мощности в готовност или т.нар. студен резерв.

Оказва се, че централата не е осигурявала зададените от ЕСО мощности, тъй като се налагали сериозни ремонти, съобщава "Капитал". Обществените поръчки за ремонтите обаче били спрени, защото "Булгартрансгаз" не можел да осигури в рамките на 2019 г. необходимия природен газ за работата на енергоблоковете.
 
 "ЕСО извършва контрол на работата на съоръженията на ТЕЦ "Варна", както и на останалите производители, чрез средствата за търговско измерване и за телеуправление и телекомуникация в реално време", са обяснили от ЕСО. Именно така ЕКО установили, че централата не поддържа необходимите мощности в запас.
 
Πoчeтният пpeдceдaтeл нa ДΠC Axмeд Дoгaн стана мaжopитapен coбcтвeнocт в "Cигдa", ĸoятo ĸyпи TEЦ "Bapнa" миналата есен. Само за година - до края на юли 2019 г., ТЕЦ "Варна" е получил над 27 млн. лв. от държавата, за да е в готовност да се присъедини към мрежата при временен недостиг на ток в страната. През юни предстоят новите търгове за студен резерв.