Енергийният експерт Славчо Нейков: Няма нужда от паника за цените на тока

В национален план бизнесът е в пълното си право да иска предсказуемост, прозрачност и стабилност

Славчо Нейков

Славчо Нейков

“По темата за цените на тока въобще няма нужда от никаква паника“, каза пред БНР енергийният експерт Славчо Нейков. По отношение на прогнозите на бизнеса и синдикатите за поскъпване на стоки и услуги в резултат на повишението на цената на борсовата търговия с ток. 
“Искам дебело да подчертая по повод на някои от анонсите, че това се отнася не само до цените на електроенергията за индустрията, а също така и до тези за бита, защото беше направен такъв анонс, както по отношение на самата цена, така и по отношение на увеличаване на цените на тока от първа необходимост“.

“В национален план обаче бизнесът е в пълното си право да иска и предсказуемост, и прозрачност, и стабилност, защото той е този, който не само осигурява заетост, но също така той е този, който плаща данъците“, каза още той. Това е така и аз искам да кажа, че тяхната позиция въобще не е за подценяване, коментира той обединението на синдикатите и работодателите около “мрачната прогноза“ за цените на тока.

Има няколко вътрешни и външни фактори, които трябва да бъдат взети предвид, и които безусловно дават основание за такъв тип позиция. За вътрешните фактори бих искал да подчертая безспорната необходимост от по-бърза либерализация на пазара. На преден план излизат два други играча – това е регулаторът и борсата. Регулаторът вече е снабден с необходимите законови правомощия, за да проверява има ли спекула на пазара.

Друг вътрешен фактор е нуждата от дългосрочна визия за развитието на сектора.

А за външните фактори, които въобще не са за подценяване. На първо място безспорно това е цената на емисиите, но тук на преден план излиза и адекватното отстояване на българските интереси пред европейските институции, коментира Нейков.